jQuery prikaz

Prikaz uporabe obvestila o piškotkih

Obvestilo o piškotkih bo prikazano eno sekundo po tem, ko bo naložena cela stran.

Po kliku na povezavo "Strinjam se" se obvestilo ne bo več prikazovalo.

Strinjam se z uporabo | Prikaži sporočilo o piškotkih | Skrij sporočilo o piškotkih | Izbriši piškotek za potrditevSmernice informacijske pooblaščenke    Več o piškotkih...

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem do sedaj niste bili obveščeni . Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih oz drugih elektronskih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.  Novost je v tem, da  z novo zakonodajo (zakon o elektronskih komnikacijah Uradni list št.109/2012, ZEKom-1) prihaja do sprememb glede strinjanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


Zakaj so piškotki potrebni?

So kjučnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Z uporabo piškotkov je pot med uporabnikom in spletnim mestom  hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove želje in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za delovanje spletnih trgovin in različnih naprednih portalov 


Za spletno mesto http://birna-vas.zevs.si uporabljamo:


Sejni piškotek
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbrišre, ko uporabnik odide s spletne strani.
Piškotki za spremljanje statistike obiskov (www.hitstats.com...)
Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.
Piškotki Google maps
Uporabljamo piškotke za pomnenje uporabniških nastavitev na vdelanih zemljevidih.
Kako upravljati s piškotki?
Večina spletnih brskalnikov omogoča, da nastavite vaše piškote. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, vgrajeno v spletne brskalnike. Če piškotke zavrnete, lahko naprej uporabljate našo spletno stran, vendar določene podstrani ne bodo delovale.


Onemogočenje piškotkov


V nadaljevanju se nahajajo povezave do navodil, kako lahko izključite piškotke na vašem spletnem brskalniku.